Sök:

Sökresultat:

74 Uppsatser om Förenta staterna - Sida 1 av 5

Alliansen: Samarbete och maktkamp

Denna studie behandlar de statliga intressen som bidrar till att Nato fortsÀtter att vara en attraktiv institution för stater, dÄ hotet den bildades för att möta har försvunnit. Jag har utgÄtt ifrÄn min hypotes att det finns varierande intressen hos staterna beroende pÄ deras kapacitet och maktposition i systemet, som gör det lönsamt för staterna att fortsÀtta verka inom institutionen. I studien anvÀnds realismen för att finna och identifiera dessa intressen hos USA, Frankrike och Polen som alla Àr medlemmar av Nato, men Àven den liberala institutionalismen avvÀnds som ett komplement till realismen. Mina resultat bekrÀftade min hypotes om staternas egenintressen i organisationen, och visade att Nato frÀmst Àr en arena för staterna att utöva och utöka sin makt och sitt inflytande över andra stater. I USA:s fall handlar det om att fördröja och kanske förhindra att ett europeiskt försvarssamarbete tar form och utvecklar kapacitet att utmana deras unipolÀra stÀllning.

Projektion för Regeneration : en studie om upprÀttandet av en ny politisk ordning i Chile under 1970-talet

Denna uppsats fokuserar pÄ den amerikanska utrikespolitiken och dess inverkan pÄ omskapandet av den chilenska politiken under 1970-talet. Valet att studera omskapandet av politiska strukturer grundar sig i en förstÄelse av Förenta Staterna som en viktig och central aktör inom den internationella arenan. Det som diskuteras och teoretiseras kring i uppsatsen Àr bland annat internationella relationer, begreppen hegemoni och makt, för en vidare förstÄelse av den amerikanska interventionen i Chile..

Vad vill Sverige och EU med sitt bistÄnd till de baltiska staterna?

Uppsatsen omfattar en analys och jÀmförelse av EU:s och Sveriges mÄlsÀttningar,strategier och faktiska bistÄnd för de tre baltiska staterna i tidsperioden 1998/99. Somteoretiskt ramverk har det vidgade sÀkerhetsbegreppet med Barry Buzans tolkning frÄnboken People, States and Fear: an agenda for international security in the post- coldwar era. Ur teorin sÄ anvÀnds de fem sektorerna politiska, ekonomiska, sociala, miljöoch militÀra detta som ett analytiskt sorteringsverktyg för att sedan överskÄdligt kunnajÀmföra och prioritera sektorerna och dess innehÄll med varandra. Genom detta sÄ skaett resultat vara möjligheten att se om Sverige koordinerar sitt bistÄnd med EU:s..

En komparativ studie av hur inrikespolitiska faktorer pĂ„verkar en fortsatt linje av alliansfrihet och neutralitet för Finland, Sverige och Österrike

Det sÀkerhetspolitiska samarbetet inom EU fördjupas alltmer och inom ramen för Nice-fördraget , Är 2001,sÄ institutionaliseras ESDP. EU har tre alliansfria/neutrala stater som alla blev medlemmar Är 1995. Imedlemsförhandlingarna förband de sig att acceptera medlemsskapet som ett totalt Ätagande mot unionensframsteg och mÄlsÀttningar, inkluderande utrikes- och sÀkerhetspolitik. Denna förutsÀttning har skapat etttryck pÄ de alliansfria/neutrala staterna att anpassa sina sÀkerhetspolitika stÀllningstaganden till det nurÄdande europiska sÀkerhetsklimatet. Uppsatsen tar avstamp ur ovanstÄende förhÄllande och stÀller frÄgorom nÄgra centrala inrikespolitiska faktorer som verkar för att bromsa en utveckling som kan innebÀra enavveckling av först neutraliteten, dÀrefter alliansfriheten och slutligen innebÀra ett eventuellt medlemskap ien försvarsallians, NATO eller EU.

Konflikten om Arktis

Konflikten om Arktis Àr idag högst aktuell eftersom efterforskningar om möjligheter till ansprÄk pÄ Arktis pÄgÄr i skrivande stund. OmrÄdet Arktis har lÀnge varit ett omrÄde förskonat frÄn konflikter, dÄ det har utgjorts en plats som inte varit vÀrd att kÀmpa om. I dagslÀget gör fem stater ansprÄk pÄ Arktis, Ryssland, Kanada, Norge, Danmark och USA. Syftet med uppsatsen har varit att undersöka vilka ansprÄk de olika staterna har pÄ Arktis, och med vilket argument som de olika staterna anser sig ha rÀtten till Arktis. Vidare studeras huruvida deras ansprÄk Àr förenliga med de internationella lagar som finns.

X-small - Regionalisering, demokratiska och ekonomiska förutsÀttningar i vÀrldens minsta lÀnder

Mikrostater har ofta hamnat utanför de statsvetenskapliga forskarnasundersökande lins trots att staterna med under en miljon innevÄnare ÀrframgÄngsrika sÄvÀl demokratiskt som ekonomiskt. Uppsatsen utreder genomlitteraturgenomgÄng sambandet mellan storlek, demokrati och ekonomi och visarpÄ de fördelar och nackdelar de smÄ staterna har i en globaliserad vÀrld. Vidareargumenterar uppsatsen för att de problem, frÀmst ekonomisk sÄrbarhet, sÀkerhetoch miljö, som smÄ suverÀna stater möter i det internationella systemet eventuelltkan stÀvjas genom regionala samarbeten. Om dessa utformas pÄ ett sÄdant sÀtt attriskerna med liten storlek minskas kan vÀrldens minsta stater komma att bli ÀnnuframgÄngsrikare dÄ de kombinerar sina separata storleksfördelar med engemensam stark röst utÄt och samordnande politik inÄt..

Komparativ studie av USA:s och Storbritanniens lagstiftning rörande terroristbekÀmpning och dess relation till mÀnskliga rÀttigheter och humanitÀrrÀtt

I den hÀr uppsatsen behandlar vi frÄgorna om tortyr och frihetsberövande inom folkrÀtten och gör en komparativ analys mellan USA och Storbritannien. BÄda de presenterade staterna Àr medlemmar av internationella och regionala konventioner. VÄra slutsatser visar pÄ bÄde likheter och skillnader. Vad gÀller tortyr sÄ ligger den största skillnaden i att USA tillÄter bevis inhÀmtat med hjÀlp av tortyr sÄ lÀnge de uppfyller vissa kriterier medan Storbritannien tydligt tagit avstÄnd till det. De skillnader vi observerat gÀllande frihetsberövande Àr framför allt att problematiken som möter de brittiska domstolarna Àr mer av en materiell art medan problematiken i USA Àr organisatorisk eller framför allt en frÄga om kompetensfördelning.

Vatten, framtidens konfliktorsak? : en analys av vattenproblematiken ur ett sÀkerhetiseringsperspektiv

Syftet med denna uppsats Àr att genom tvÄ fallstudier, undersöka om statersÀkerhetiserar tillgÄng och efterfrÄgan pÄ vatten samt studera orsakerna dÀrtill. Vidareavser jag ocksÄ att kontrollera om sÀkerhetiseringen av tillgÄng pÄ vatten ökar riskernaför konflikter mellan staterna eller om sÀkerhetiseringen kan vara en förutsÀttning föratt lösa konflikterna. För att fylla syftet med uppsatsen kommer tvÄ regioner attstuderas, vilka innehÄller vattenresurser som innebÀr att flera stater Àr beroende avsamma vattenkÀlla. De berörda staterna Àr Turkiet, Syrien och Irak runt Eufrat ochTigris i den ena regionen och Israel, Syrien, Libanon och Jordanien runt Jordanflodenmed tillhörande biflöden i den andra. Det Àr dessa staters interaktion avseendevattenproblematiken som Àr studieobjektet och utifrÄn detta skall pÄvisas omsÀkerhetisering sker.

Fyra staters intervention i Koreas ÄterföreningsfrÄga: en neoklassisk analys

Efter andra vÀrldskrigets slut blev Korea uppdelat mellan de tvÄ segrarmakterna USA och Sovjetunionen och Ànnu i dag Àr Koreahalvön uppdelad i tvÄ stater: Nord- och Sydkorea. Alltsedan Korea delades har bÄde nord- och sydsidan haft ett gemensamt mÄl i sikte- Äterförening, men ÄterföreningsfrÄgan Àr inte bara en angelÀgenhet mellan Koreahalvöns tvÄ stater, utan ett spel mellan stormakterna USA, Ryssland, Kina och Japan. Uppsatsens syfte Àr att analysera USA, Ryssland, Kina och Japans intervention och agerande i frÄgan om Koreas Äterförening, samt undersöka vilken instÀllning dessa stater har till en Äterförening av Nord- och Sydkorea. Det teoretiska instrumentet i uppsatsen grundar sig pÄ neorealismens och hegemoniskolans tankar om staters beteende, liksom maktfördelning mellan stater, och det kommer i uppsatsen undersökas om stormakterna agerat enligt neorealismens och hegemoniskolans principer om staters beteende och maktfördelning. De frÄgor som kommer att besvaras i uppsatsen Àr (1) Vilka intressen har USA, Ryssland, Kina och Japan i ÄterföreningsfrÄgan och vilken roll spelar de? (2) Finns det nÄgra tendenser till samarbete för att lösa KoreafrÄgan eller handlar staterna endast utifrÄn egna intressen och konkurrens? (3) Hur ser maktfördelningen ut mellan dessa stater i frÄga om Korea? Enligt neorealismen bestÄr det internationella systemet av enheter (stater) och en struktur (hur staterna Àr relaterade till varandra).

Cause-Related Marketing : En undersökning av generation y?s attityder till CRM-begreppet

Syftet med denna studie har varit att studera kulturskillnader mellan Sverige och Baltikum upplevda av medarbetare pÄ nyckelpositioner inom Swedbank. Medarbetare frÄn bÄde Sverige och de baltiska staterna har intervjuats för att ge sin syn pÄ Swedbanks internationalisering. Studien har utgÄtt frÄn Geert Hofstedes begreppsapparat om kulturskillnader och senare forskning inom Àmnet, samt forskning om svenska bankers internationalisering. För att operationalisera syftet har fyra frÄgor skapats med utgÄngspunkt i teorin, dessa frÄgor anvÀnds senare för att kategorisera kÀllmaterialet. Studien visar att kulturskillnader upplevs tydligare i samband med organisatoriska förÀndringar eller nÀr en lÄgkonjunktur intrÀffar och att den svenska synen pÄ konsensus inte Àr gÀllande överallt.

Swedbank i Baltikum : En fallstudie om kulturskillnader mellan medarbetare i Sverige och Baltikum

Syftet med denna studie har varit att studera kulturskillnader mellan Sverige och Baltikum upplevda av medarbetare pÄ nyckelpositioner inom Swedbank. Medarbetare frÄn bÄde Sverige och de baltiska staterna har intervjuats för att ge sin syn pÄ Swedbanks internationalisering. Studien har utgÄtt frÄn Geert Hofstedes begreppsapparat om kulturskillnader och senare forskning inom Àmnet, samt forskning om svenska bankers internationalisering. För att operationalisera syftet har fyra frÄgor skapats med utgÄngspunkt i teorin, dessa frÄgor anvÀnds senare för att kategorisera kÀllmaterialet. Studien visar att kulturskillnader upplevs tydligare i samband med organisatoriska förÀndringar eller nÀr en lÄgkonjunktur intrÀffar och att den svenska synen pÄ konsensus inte Àr gÀllande överallt.

Egenkontroll i caféverksamheter : En kvalitativ studie

Syftet med denna studie har varit att studera kulturskillnader mellan Sverige och Baltikum upplevda av medarbetare pÄ nyckelpositioner inom Swedbank. Medarbetare frÄn bÄde Sverige och de baltiska staterna har intervjuats för att ge sin syn pÄ Swedbanks internationalisering. Studien har utgÄtt frÄn Geert Hofstedes begreppsapparat om kulturskillnader och senare forskning inom Àmnet, samt forskning om svenska bankers internationalisering. För att operationalisera syftet har fyra frÄgor skapats med utgÄngspunkt i teorin, dessa frÄgor anvÀnds senare för att kategorisera kÀllmaterialet. Studien visar att kulturskillnader upplevs tydligare i samband med organisatoriska förÀndringar eller nÀr en lÄgkonjunktur intrÀffar och att den svenska synen pÄ konsensus inte Àr gÀllande överallt.

EuroparÀtten i transformation? En analys av Europadomstolens rÀttspraxis avseende transsexualism och transsexuella personers mÀnskliga rÀttigheter.

Genom att anvÀnda sig av en dynamisk tolkningsmetod av Europakonventionen har Europadomstolen möjlighet att, med hÀnsyn till hur rÀttsuppfattningar och vÀrderingar förÀndras i konventionsstaterna, tolka konventionen utifrÄn vid varje tid aktuella samhÀlleliga förhÄllanden. För hur vissa typer av frÄgor, frÀmst sÄdana som berör den allmÀnna moralen eller privatlivet, bör hanteras, rÄder dock lÄngt frÄn konsensus bland de 47 konventionsstaterna. HÀr mÄste domstolen, för att inte föregÄ de nationella lagstiftarna, vara sÀrskilt lyhörd dÄ den balanserar allmÀnna och enskilda intressen mot varandra. För dessa frÄgor Ätnjuter ocksÄ staterna en relativt vid margin of appreciation, fri bedömningsmarginal, avseende hur de skall uppfylla de Ätaganden som följer av konventionen. I denna uppsats undersöker jag hur Europadomstolen under Ärens lopp kommit att anvÀnda sig av den dynamiska tolkningsmetoden i ett, för konventionsstaterna, kÀnsligt Àmne; det om transsexualism och sÀkrandet av transsexuella personers mÀnskliga rÀttigheter.

TioĂ„rsregelns, 3 kap 19 § inkomstskattelagen, existens i svensk rĂ€tt - Är regeln begrĂ€nsad av skatteavtal - Är regeln förenlig med de fria rörligheterna i EUF-fördraget?

Svensk skatterÀtt har genomgÄtt stora förÀndringar de senaste decennierna. En bidragande orsak till det Àr Sveriges internationella Ätagande, frÀmst medlemskapet i EU. I en tid nÀr det Àr vÀldigt enkelt att flytta mellan stater behövs regler inte bara för hur problemet med juridisk dubbelbeskattning ska lösas utan Àven för hur staterna skall hindra att de förlorar skatteintÀkter p.g.a. skatteflykt. TioÄrsregeln infördes för att Sverige ville skydda sitt skatteansprÄk och förhindra skatteflykt.

Kommunikation med musik och tecken : en experimentell studie med vuxna om inlÀrning av Tecken som AKK med stöd av musik

Denna studie underso?ker, via ett experiment, om musik sto?djer inla?rning av Teck- en som Alternativ och/eller Kompletterande Kommunikation. Ma?nniskor kom- municerar pa? olika sa?tt och musik kan vara motivation fo?r la?rande. I Fo?renta Nat- ionernas Konvention om ra?ttigheter fo?r ma?nniskor med funktionsnedsa?ttning sta?r det om ra?tten till kommunikation.

1 NĂ€sta sida ->